Gyógynövény ABC

Gyógynövény ABC

Ginzeng

A ginzeng gyökeret évszázadok óta használják a Távol-Keleten. Az ázsiai ginzeng (Panax ginseng) az Araliaceae család tagja, mely magában foglalja még az amerikai ginzenget (Panax quinquefolius) és az eleutheronak nevezett szibériai ginzenget (Eleutherococcus senticosus). Már több mint 400 éve termesztik. A növény értékes hatóanyagokat tartalmaz, melyek a következők: szaponinok, olajok, fitoszterol, szénhidrát, aminosav, vitaminok és peptidek.

 

A hatásért felelős vegyületek, a ginzenozidok hozzájárulnak a vitalitás megőrzéséhez és a megfelelő fizikális és szellemi erőnlét fenntartásához. Echinacea

A kasvirágnak két gyógyászati célokra használt faja van: bíborlevelű kasvirág (Echinacea purpurea) és a keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia). Mindkét növény hasonló gyógyhatással rendelkezik. A növény poliszacharidokat (arabinogalaktánokat), kávésav-származékokat (cikóriasavat), illóolajat, alkamidokat és poliineket tartalmaz. Erősíti az immunrendszert, vagyis a szervezet védekezőképességét. Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére alkalmas. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek esetén alkalmazzák.Ginkgo biloba

A páfrányfenyők (Ginkgoaceae) családjába tartozik. Lombhullató, kétlaki fa. A ginkgo az egyik leghosszabb életű fa: ezer évnél idősebb példányok is ismeretesek, s ráadásul nagyon ősi faj is, egyszikű. Mintegy 200 millió évvel ezelőtt a földtörténeti őskorban fejlődhetett ki. A ginkgonak a levelét használják gyógyászati célokra. A ginkgolevelek flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaznak. A fő flavonoid összetevő a kvercetin és a kempferol. A ginkgo flavonoidok hozzájárulnak a normál vérkeringéshez, beleértve az agyi keringést, valamint a megfelelő szellemi teljesítőképesség, például a memória fenntartásához.Tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon)

Az amerikai tőzegáfonya vagy cranberry (Vaccinium macrocarpon), Magyarországon az 1990-es évekig ismeretlen volt. Észak-Amerikából származik, örökzöld, kb. 10-15 cm magas törpecserje, amely a vörös áfonyánál nagyobb, piros-sárga gyümölcsöket termő gyógynövény. Rubin-piros bogyóin sárgás-piros foltok, gyümölcshúsa világosabb, roppanó húsú, enyhén fanyar ízű. A tőzegáfonya igen gazdag antioxidánsokban.
© Copyright 2012 Béres Gyógyszergyár Zrt.

Increst Communication

Irány a webáruház

Webáruház

Tovább