Vitamin ABC

Az egészség megőrzésének egyik legfontosabb eleme a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás. A kiegyensúlyozott táplálkozás fedezi az energia- és tápanyagszükségletet, biztosítja a tápanyagok megfelelő arányát, a változatos (vegyes) táplálkozás pedig a különböző élelmiszercsoportok, ételek jelenlétét jelenti az étrendben. Táplálékaink kb. 40-féle tápanyagot szolgáltatnak a szervezet számára. Ezek elsődleges szerepük szerint lehetnek testfelépítők (fehérjék, ásványi anyagok), energiaszolgáltatók (zsírok, szénhidrátok) és szabályozók (vitaminok, nyomelemek). A vitaminokból és a nyomelemekből a szervezet napi igénye rendkívül csekély, néhány mikrogrammtól a néhány 100 milligrammos tartományig terjed, tehát bőven alatta van még az 1 grammnak is. Mégis, rendkívül kis mennyiségű előfordulásuk ellenére, elégtelen bevitelük zavarokat okoz az élettani működésekben, teljes hiányuk pedig összeegyeztethetetlen az élettel.Zsírban oldódó vitaminok


A zsírban oldódó vitaminokról általában azt halljuk, hogy a szervezetben raktározódni képesek és ezért túlzott bevitel esetén káros hatásokat, toxikus tüneteket válthatnak ki. Ez természetesen igaz, de a képet árnyalja, hogy a napi szükséglet és a toxikus dózis között lényeges eltérés van. Valójában egy kis odafigyeléssel minimalizálható annak a veszélye, hogy vitaminpótlás kapcsán túladagolást szenvedjünk. 


tovább

Vízben oldódó vitaminok


A legfontosabb, amit a vízben oldódó vitaminokról tudnunk kell az, hogy a szervezetben csak korlátozott mértékben raktározódnak, ezért rendszeres fogyasztásuk elengedhetetlen a megfelelő működések fenntartásához. Azt a vélekedést is sokszor lehet hallani, hogy a vízben oldódó vitaminokból bármennyit el lehet fogyasztani mellékhatás veszélye nélkül. Az ilyen sommás vélemény félrevezető lehet, ugyanis toxicitás szempontjából a zsírban oldódó vitaminok is különbözőek. Nos, ez igaz a vízben oldódó csoport tagjaira is.


tovább

Egyéb anyagok


Ezek az anyagok nem sorolhatók egyértelműen a vitaminok közé, viszont alkalmazásuk hasznos, ugyanakkor teljesen biztonságos a szervezet számára.


tovább

CÍMKÉK

© Copyright 2012 Béres Gyógyszergyár Zrt.

Increst Communication

Irány a webáruház

Webáruház

Tovább