Béres-díj Szolnok kultúrájáért

2018. január 22.
Díjátadó ünnepséggel emlékeztek meg a Magyar kultúra napjáról Szolnokon. A megyeszékhely legrangosabb kitüntetéseit a kultúra és a sport területén kiemelkedő tevékenységet nyújtó szakemberek vehették át. Idén 17 díjazottat köszöntöttek az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

A Bartók Béla Kamarakórussal közösen énekelte tegnap este mindenki Erkel Ferenc dallamára Kölcsey Ferenc sorait. A Himnusz kéziratát 1823-ban tisztázta le Kölcsey Ferenc. Az eseménynek 1989 január 22 óta állít emléket a Magyar kultúra napja. Nemzeti énekünket, magyarság tudatunkat, összetartozásunkat és kultúránkat erősíti. "A magyar kultúránk, hagyományunk megőrzése nemzetünk egyik legfontosabb érdeke. Nagyon fontos feladatunk tehát, hogy a fiatalok megismerjék a magyar kultúra és a művelődés legfontosabb értékeit, tovább műveljék azt, éljék meg és legyenek aktív részesei.”- mondta Dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott.  

 

A megyeszékhely legrangosabb a kulturális elismerését, a Kaposvári Gyula-díjat Dr. Egri Mária művészettörténész és Farkas Irén a Szolnoki Szigligeti Színház művészeti titkára kapta. 

 

A pedagógusok munkáját a város a Szurmay Ernő-díjjal ismeri el. Elismerésben részesült Almainé Szabó Gabriella a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium matematika és énekszakos tanára, fejlesztő pedagógusa és karnagya, Balasi Bernadettet a Fiumei Úti Általános Iskola alsós intézményvezető- helyettese, Hoffer Károly a Szandaszőlősi Általános Iskola néptánc-pedagógusa, Lazányi Józsefné földrajz-testnevelés-gyógytestnevelés szakos pedagógus, a Verseghy Ferenc Gimnázium tantestületének meghatározó tagja Pécsiné Röhri Zsuzsanna, Vargáné Kozma Edit a Szolnoki Szolgáltatási SZC Ruhaipari Középiskolájának Általános Iskolájának és Kollégiumának tagintézmény-vezető helyettese, illetve Versegi Ildikó óvodapedagógus.

 

Czégény Istvánné a megyei Levéltárban végzett kiemelkedő, tudományos munkájáért Laki Kálmán-díjat vehetett át. Az ünnepségen az 59 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Czanek Kálmán röplabda sport területén nyújtott munkáját a Szolnok Posztumusz Sport Díjjal ismerték el. Szolnok Város Sportjáért Díjban részesült Bencsik Pál a Sportiskola atlétika szakosztályának edzője és Dr. Nyergesné Dr. Farkas Gabriella a Közgép SE Szolnoki Kajak-Kenu Klub vezetője. A Tiszavirág Turisztikai Díjat idén a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. dolgozó közösségének szavazták meg. A 2000-ben alapított Rotary Mecénás-díjat az ACDC Logisztikai Park Zrt. kapta. A Szolnokért Emlékérmet a Magyar kultúra napján a Tisza Szálló egykori főcukrászának Kovács Gábornak adták át.

 
A Béres Gyógyszergyár, elismerve a Szolnokon több évtizede folyó, hazai és nemzetközi szinten is magas színvonalú művészeti és kulturális munkát, díjat alapított a városhoz kötődő fiatal művészek, illetve művészeti vagy kulturális egyesületek elismerésére.
 
A „Béres-díj Szolnok kultúrájáért” elismerést azon Szolnok városához kötődő magánszemélyek illetve közösségek kaphatják meg, akik a régióban sokat tettek és tesznek a magyar művészet, kultúra ápolásért, fennmaradásáért. A díj célja azon fiatal művészek elismerése, akik elkötelezettek a magyar kultúra szolgálatában, hagyományaink ápolásában és az újabb generációk számára való továbbadásban. A „Béres-díj Szolnok kultúrájáért” elismerést első alkalommal, 2018-ban Hoffer Károly kapta. Elhivatottságának, a néptánc és a népzene iránti töretlen elköteleződésének köszönhetően mára neve egybeforrt Szolnokon a néptánctanítással. Magas szintű szakmai munkájának köszönhetően fiatalok és felnőttek százai szerették meg és sajátították el egyik legszebb kincsünket, a magyar néptánc művészetet. A díjat dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár elnöke és felesége, Béres Klára adták át.
 

© Copyright 2012 Béres Gyógyszergyár Zrt.

Increst Communication

Irány a webáruház

Webáruház

Tovább